Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Συνέντευξη του υποψήφιου περιφερειακού σύμβουλου Μανόλη Αβραμάκη στο merambellonews.gr

Ο Μανόλης Αβραμάκης είναι συντοπίτης μας αρχιτέκτονας, ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Μεραμπέλλο και είναι πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ν. Λασιθίου. Έχει συνεχή συμμετοχή στα κοινωνικά κινήματα που αναπτύσσονται και σε αυτές τις εκλογές είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Μιχ. Κριτσωτάκη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΡΗΤΗΣ. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μας μίλησε για την Περιφέρεια Κρήτης, για το νομό Λασιθίου και για το τί φιλοδοξεί να αλλάξει από τις προσεχείς εκλογές.
Πως κρίνετε τη θητεία του απερχόμενου περιφερειάρχη Κρήτης  Στ Αρναουτάκη συνολικά αλλά και ειδικά στο Ν. Λασιθίου;
Σε αυτές τις δυο εβδομάδες που απομένουν θα δεχθούμε κατακέφαλα ορυμαγδούς δημοσκοπήσεων, υποκριτικών υποσχέσεων, στημένων περιστατικών. Θα πνιγούμε σε έναν επικοινωνιακό καταιγισμό εκτοξευμένο από όλους εκείνους που θέλουν την Ελλάδα & την Κρήτη τυφλά υπάκουη, βαθιά γονατισμένη (αλλά όχι πεθαμένη), κάτω από μια κυβέρνηση που θα σιγουρέψει τα δάνεια και τις ύποπτες-συμβάσεις  τους για την δήθεν πράσινη ανάπτυξη  και βεβαίως τα πλουσιοπάροχα κέρδη τους.
Όλοι παρακολουθήσαμε την έκφραση αυτής τις πολιτικής από τον τωρινό περιφερειάρχη (Σ. Αρναουτάκη) ,ο μόνος στην χώρα που κάλεσε επίσημα τον Φούχτεν, δηλώνοντας την υποταγή του σ αυτή την καταστροφική πολιτική των μνημονίων ,και των εντολοδόχων τους .
Όλοι βιώσαμε και παλέψαμε με πανλασιθιώτικη κινητοποίηση   το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής , που μετέτρεψε το Λασίθι σε Λασιθιστάν  και εκφράστηκε  με:
1. Την καταστροφή των δομών υγείας.
2. Την αποδόμηση των υπηρεσιών του Νομού μεταφέροντας υπηρεσίες στο Ηράκλειο.
3. Την εκποίηση τις Δημόσιας περιουσίας προς όφελος των ύποπτων συναλλαγών τους .
4. Το κλείσιμο των ΕΠΑΛ & των σχολών τρ/θμιας εκπαίδευσης
5. Την παραχώρηση των βουνών μας με διαδικασίες fast trak για χρήση των ΒΑΠΕ  αδιαφορώντας για την οικολογική καταστροφή.
6. Την παραχώρηση εκατομμυρίων κυβικών νερού από το Λασίθι για την κατασκευή του υβριδικού στο Βραχάσι ,με ανυπολόγιστες  ζημίες στο φυσικό περιβάλλον ,και στον υδροφόρο ορίζοντα με ολέθρια αποτελέσματα στην γεωργία- κτηνοτροφία & μελισσοκομία κλπ.
7. Την ανυπαρξία ενός χωροταξικού σχεδιασμού που μετατρέπει το Λασίθι σε γκρίζα ζώνη με στόχο να υπηρετήσει τα συμφέροντα των ΒΑΠΕ και όχι μόνο.
8. Την ανύπαρκτη  κατανομή των δαπανών για Οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα ολόκληρο το Λασίθι να εξυπηρετείται από ένα απαρχαιωμένο  και επικίνδυνο οδικό δίκτυο ανίκανο να υπηρετήσει τις ανάγκες του, αλλά ειδικά για την Σητεία το πρόβλημα είναι τεράστιο καταδικάζοντας την σε πραγματική απομόνωση από την υπόλοιπη Κρήτη (7 χρόνια χρειάσθηκαν  για την αποκατάσταση των ζημιών στο Σεληνάρι ).
Το οδικό έργο Καλό Χωριό-Ιστρό γίνεται με μια μελέτη 20 χρόνων χωρίς περιβαλλοντική οπτική με ολέθρια αποτελέσματα για την περιοχή.
 Σε τι διαφέρει ο συνδυασμός σας από αυτό του Σ. Τσόκα και Σπ. Αρναουτάκη;
 Οι Διαφορές μας θα έλεγα ότι είναι χαοτικές, σε αντίθεση με όσα παραπάνω ανέφερα εμείς θα τολμήσουμε να συγκρουστούμε  και θα διεκδικήσουμε για το Λασίθι όλα αυτά που μας αρνήθηκαν δηλαδή: 
Θα αντισταθούμε στην λιτότητα που επιβάλλουν οι πολιτικές των μνημονίων, βάζοντας   στο επίκεντρο τον άνθρωπο και της ανάγκες του. 
θα τολμήσουμε να αντισταθούμε στον γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό  «Καλλικράτη», και να διεκδικήσουμε την ισότιμη κατανομή πόρων σ όλους τους Νομούς ,αντιστεκόμενοι στην λογική αυτών που με τις πολιτικές αποφάσεις τους  αντιλαμβάνονται την ΚΡΗΤΗ με τρεις Νομούς. Με αποτέλεσμα να υπηρετούν με τις πολιτικές τους αποφάσεις την   υποβάθμιση  και την παρακμή του νομού μας. Θα διεκδικήσουμε για το  Λασίθι  όλα αυτά που μέχρι τώρα μας αρνήθηκαν   .
 θα τολμήσουμε να συγκρουστούμε  στις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών του, στην διάλυση των δομών Υγείας και παιδείας , την διάλυση των εργασιακών σχέσεων και στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
 Θα υπηρετήσουμε μια ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ που θα είναι  αλληλέγγυα και Δημοκρατική  προς όλους πολίτες .
 Θα υπηρετήσουμε μια ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ που να  έχει όραμα, σχέδιο και προοπτική για τον τόπο μας, συμβατό με τις ανάγκες της κοινωνίας και του φυσικού περιβάλλοντος.
Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα που θέλετε να αλλάξετε η να δημιουργήσετε αν ο συνδυασμός σας λάβει  πλειοψηφία;
Κατ αρχήν όλα ….αλλά θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σ αυτά που λόγο επαγγέλματος γνωρίζω καλά μια και συμμετείχα στην διαβούλευση για τον νέο Χωροταξικό  ως πρόεδρος του συλλόγου αρχιτεκτόνων Λασιθίου ,υιοθετώ και στηρίζω την άποψη τις Ριζοσπαστικής συνεργασίας και πιστεύω ότι ΡΙΖΣΥΝ  σ αυτές τις πολύ δύσκολες για τον τόπο αποφάσισε να παλέψει με κάθε τρόπο για να αλλάξει τις επιλογές τις έκαναν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, οι περιφερειάρχες, οι νομάρχες και οι δήμαρχοι όχι όμως με βάσει τον σχεδιασμό αλλά στα πλαίσια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών τους. Δεν λήφθηκε υπόψη ούτε στα δημόσια έργα, π.χ. ΒΟΑΚ ,νότιος οδικός άξονας, ούτε στις ιδιωτικές επενδύσεις, π.χ. ανάπτυξη του τουρισμού στα βόρεια παράλια. 
Οι πολιτικές δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) που κυριαρχούσαν, έχουν την απόλυτη ευθύνη όχι μόνο γιατί δεν εφαρμόστηκε αλλά και γιατί καταστρατηγήθηκε
Για τη Ριζοσπαστική Συνεργασία το περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο δεν πρέπει να είναι απλά ένα τεχνικό κείμενο, αλλά ταυτόχρονα και ένα πολιτικό κείμενο που πρέπει να αποτελεί το βασικό εργαλείο για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιφέρειας. 
Κατά την αντίληψη μας ο Περιφερειακός σχεδιασμός θα πρέπει να διαμορφώνει τις βασικές κατευθύνσεις για τη χωρική ανάπτυξη της Περιφέρειας δίνοντας έμφαση:
•  στην προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, στην διατήρηση και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, στην ολοκληρωμένη και συνετή διαχείριση των φυσικών πόρων
 •   στην προβολή και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κρήτης (γεωγραφικών, φυσικών κ.ά.)
 •   στην ενίσχυση της αειφόρου και ισόρροπης οικονομικής ανάπτυξης •   στην διαπίστωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων των αστικών κέντρων.
 •  στην εξασφάλιση ισόρροπης σχέσης μεταξύ του αστικού, περιαστικού και αγροτικού χώρου και στην προστασία και διατήρηση του χαρακτήρα κάθε χωρικής κατηγορίας
 •   στη στήριξη των περιοχών που παρουσιάζουν προβλήματα αναπτυξιακής υστέρησης, έντονων κοινωνικών ανισοτήτων και περιβαλλοντικής υποβάθμισης
 •   στην ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, στη διαπίστωση των υφιστάμενων κοινωνικών και οικονομικών ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την αντιμετώπισή τους.
Στις προηγούμενες εκλογές ασχοληθήκατε με το Δήμο . Τι σας έκανε να ασχοληθείτε σ αυτές την Περιφέρεια και να είστε υποψήφιος ;
          Η Συμμετοχή μου όλο αυτό το διάστημα στους κοινούς αγώνες που δόθηκαν για με έκαναν να συνειδητοποιήσω ότι ζούμε πλέον την ευρωπαϊκή δικτατορία σε όλο της το μεγαλείο…Ο δρόμος για την λεηλασία της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας των Ελλήνων, για την εξαθλίωση ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού, για την ολοκληρωτική απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας, καθώς επίσης για την κατάλυση της δημοκρατίας, είναι ανοιχτός.
Θεωρώ ότι η παρουσία μου στο Περιφερειακό θα μου δώσει μια μεγαλύτερη πολιτική δυνατότητα έτσι ώστε να καταφέρουμε περισσότερα πράγματα για το Λασίθι  &την Κρήτη. 
Ποια νομίζετε ότι είναι τα 3 ποιο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Λασιθίου και πως μπορεί η Περιφέρεια να τα λύσει;
      Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και σε πολλά επίπεδα όμως σ αυτές τις δύσκολες για την πατρίδα ώρες , οραματιζόμαστε για τον τόπο μας μια  ανάπτυξη ανθρωποκεντρική και απόλυτα φιλοπεριβαλλοντική που θα βελτιώνει και θα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Κρήτης΄.
Θεωρώ λοιπόν ότι αυτά  τα τέσσερα είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα του Νομού θα μου επιτρέψετε ένα παραπάνω: 
Πολύ κακός Χωροταξικός σχεδιασμός 
Ανύπαρκτη Διαχείριση Υδάτων 
Απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο
Αποδόμηση υπηρεσιών και δομών   
 Τα μνημόνια έχουν στενή σχέση με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση; Πως αποδεικνύεται αυτό;
Η τοπική αυτοδιοίκηση συμμετέχει στο συνολικό δημοσιονομικό χρέος της χώρας με ποσοστό μόλις 0,9%, ένα από τα χαμηλότερα της Ευρώπης των 27, το οποίο βρίσκεται συγκεκριμένα στην προτελευταία θέση. Από τα 325 δισ. του δημόσιου χρέους η τοπική αυτοδιοίκηση συμμετέχει με 2,5 δισ., εκ των οποίων 1,7 δισ. από δάνεια και 835 εκατ. ληξιπρόθεσμα, όταν τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση στο 60% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, και για το 2014 θα δοθούν 1,7 δισ. λιγότερα κονδύλια από πέρσι.
Παρ’ όλη αυτή την οικονομική ασφυξία που υπόκειται, η τοπική αυτοδιοίκηση δέχεται ταυτόχρονα μια πρωτοφανή επίθεση σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της. Η εφαρμογή του παρατηρητηρίου για τον έλεγχο των δαπανών, ουσιαστικά καταργεί το αυτοδιοίκητο, καθώς και η εφαρμογή των μέτρων για διαθεσιμότητες-απολύσεις στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ επιφέρει την πλήρη διάλυση και την περιθωριοποίηση του ρόλου της σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς των υπηρεσιών.
Όπως αποδεικνύετε από τα πάρα πάνω η περιφερειακή αυτοδιοίκηση  είναι άρρηκτα δεμένη από τα  μνημόνια ….τα όποια ήρθε η ώρα να τα ανατρέψουμε .-