Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Η τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβούλου της Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Κρήτης Μανόλη Θραψανιώτη στην Ημερίδα για το φράγμα Αποσελέμη

κ ε  Δήμαρχε
Η πρωτοβουλία σου να διοργανώσεις αυτή την ημερίδα είναι αξιέπαινη. μια πρωτοβουλία η οποία έπρεπε να είχε γίνει από καιρό  από τους καθ’ ύλη  αρμοδίους.    Η συμμετοχή των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης , των εκπροσώπων  του Ο Α Κ και των υπεύθυνων του έργου  και κυρίως της τοπικής  κοινωνίας υποδηλώνει  το ενδιαφέρον για ενημέρωση για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που σχεδιάστηκε και υλοποιείται στην Κρήτη μετά τον  Β Ο Α Κ. και το Αεροδρόμιο.
Ένα  έργο για το οποίο  γίνονται  πολλές συζητήσεις , ένα έργο για το οποίο  εκφράζονται διαφορετικές αλλά  και αντικρουόμενες απόψεις.
Η μία  υποστηρίζει την  υλοποίηση του , που φιλοδοξεί  να υδρεύσει  την Ανατολική Κρήτη από  Ηράκλειο  μέχρι και το Μεραμπέλλο , να υπεραμύνεται του έργου,
Η άλλη  να χαρακτηρίζει το έργο αναποτελεσματικό με την έννοια ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες ποσότητες νερού για να λειτουργήσει και  να εξυπηρετήσει τον σκοπό για τον οποίο σχεδιάστηκε .
Γεννιούνται λοιπόν ερωτήματα σε ότι αφορά ένα τόσο μεγάλο έργο. για την χρησιμότητα του ,  το κόστος αλλά κυρίως  κατά πόσο θα ανταποκριθεί στο να ικανοποιήσει τις ανάγκες ύδρευσης των παραπάνω περιοχών.
Θέλω να δηλώσω από την αρχή  ότι  σαν Ριζοσπαστική Συνεργασία  είμαστε   υπέρ ενός σχεδίου ενιαίας διαχείρισης υδατικών πόρων σε επίπεδο Κρήτης, με  φορέα διαχείρισης την τοπική αυτοδιοίκηση  και την αιρετή περιφέρεια. είμαστε υπέρ της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων με πρωταρχικό στόχο την εξοικονόμηση και στη συνέχεια την σωστή χρήση. από αυτή την άποψη θεωρούμε σαν προσφορότερη λύση   την δημιουργία  μικρών φραγμάτων για την συγκράτηση των βροχών ώστε να μην καταλήγουν στη θάλασσα α φ ενός ,α φ ετέρου να αξιοποιούνται για της ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης .H λύση αυτή είναι και οικονομικότερη και ταυτόχρονα  βοηθά  στον εμπλουτισμό των υπογείων νερών.
Ας δούμε μερικά στοιχεία για  το έργο και στη συνέχεια να θέσουμε  ερωτήματα .
Η Χωρητικότητα του φράγματος είναι .σύμφωνα με την μελέτη 27 εκ κ μ.
οι ετήσιες ανάγκες για την ύδρευση των περιοχών που αναφέρθηκαν ανέρχονται σε 17 εκ κ μ. Αυτό  σημαίνει ότι στην χειρότερη των περιπτώσεων για να παραμένει σταθερή η στάθμη του ταμιευτήρα απαιτούνται το ελάχιστον 20 εκ κ μ ανά  έτος αν συνυπολογίσουμε και τις απώλειες λόγω  εξάτμισης.
Εύλογα λοιπόν γεννάται  το ερώτημα. υπάρχουν αυτές οι ποσότητες ;
Οι πρώην Δήμαρχοι Οροπεδίου και Χερσονήσου  κ κ Μηλιαράς και Δοξαστάκης είχαν δηλώσει στην εφημερίδα ” Ανατολή ” ότι η ποσότητα του νερού που έχει εισρεύσει στο φράγμα σε δυο βροχομετρικές περιόδους δεν υπερέβαινε τα 2,5 εκ κυβικά.  δεν διαψεύστηκε αλλά και σε ερώτημα  που τέθηκε  . σε ημερίδα ,  σ αυτήν εδώ την αίθουσα δεν δόθηκε απάντηση.
Είναι  λογικό  γιατί οι βροχοπτώσεις να μειώνονται.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επέρχονται γρηγορότερα  λόγω της ανεξέλεγκτης ανθρώπινης δραστηριότητας. Η  μείωση των βροχοπτώσεων είναι εμφανής ανάμεσα  σε δύο  μεγάλα χρονικά διαστήματα
Την  πρώτη περίοδο ,1968 -1982  , ο μέσος όρος ετήσιας βροχόπτωσης ήταν 1172 χ ι λ.  σύμφωνα με την  μελέτη Κουτσογιάννη , ενώ για την περίοδο 1980- 2010   μειώνεται στα 800 κάτι χιλιοστά, μελέτη της κας  Τσούνια .
Έχομε  λοιπόν μείωση των βροχοπτώσεων κατά  370 χιλ,
Ένα μεγάλο μέρος της ποσότητας των βροχοπτώσεων  του οροπεδίου Λασιθίου, μαζί και του Καθαρού, καταβυθίζεται σε ποσοστό  52%  περίπου και εμπλουτίζει τους υδροφόρους ορίζοντες  γύρω από τον  ορεινό όγκο της Δίκτυς.  Μια ποσότητα   εμπλουτίζει τους υδροφόρους  των  Μαλίων,  Λακωνίων  και  αναμιγνύεται με τα νερά του  Αλμυρού στον Α γ. Νικόλαο. Ένα άλλο μέρος οδεύει προς Βιάννο,  Μάλλες κλπ. Αυτό  αποδεικνύεται βάσει μελετών μετά από πειράματα που έχουν γίνει με ιχνηθέτηση ( χρωματισμό).